تصورش را بکنید، بوداییها و هندیهایی که روزه میگیرند! افطاری با آن قاشقکهای چوبی باید خیلی عجیب باشد. جالب است بدانید روزه تنها به پیروان ادیان الهی محدود نمیشود. خیلی از آیینهای غیرالهی نیز روزه و ریاضتهای جسمی مخصوصی را برای تزکیه روح و جسم بر پیروانشان واجب کردهاند. روزه حتی در ادیان الهی پیش از اسلام نیز وجود داشته است و از جمله عبادات دینی است که پیدایشش را با هبوط آدم و حوا به زمین همزمان دانستهاند. در این مقاله گشت و گذاری داشتهایم به ادیان مختلف و آداب و رسوم روزهداریشان:
مسیحیت
خانم ایلبریت بَکوَس از جوانان موسسه گفتوگوی ادیان است و با محبت و حوصله تمام از آداب و اعمال روزه آشوریان مسیحی برایمان میگوید: آداب و اعمال روزه میان مسیحیان شرق آشوری و کاتولیکها به این صورت است که ۲۵ روز قبل از کریسمس و ۵۰ روز قبل از عید پاک را پرهیز غذایی داریم. به این ترتیب که از خوردن گوشت و هر فرآورده حیوانی از قبیل لبنیات، تخممرغ و عسل و… پرهیز میکنیم.
روزهای چهارشنبه و جمعه هر هفته نیز پرهیز غذایی داریم. یک دوره سه روزه به نام روزه نینوا نیز داریم که بیشتر جنبه ملی – مذهبی دارد و در این سه روز از غروب آفتاب تا غروب آفتاب لب به غذا نمیزنیم. و یکی از دلایل گیاهخواریمان هم این است که در دین ما طبیعت انسان همواره گیاهخوار بوده و روزه مبنایی قرار گرفته تا انسان به اصل و طبیعت خودش روی بیاورد. البته ناگفته نماند که آداب روزهداری میان مسیحیان ارمنی و فرقههای مختلف مسیحی شکلهای متفاوتی به خود میگیرد.
بودیسم
در آیین بودا، روزه به معنای خودداری از خوردن غذاهای جامد است، ولی استفاده از برخی مایعات مانعی ندارد. روزه بوداییان شیوهای برای پاکسازی شمرده میشود. امروزه مردم عامی بودایی هر ماه چهار بار روزه داشته و به گناهان خود اقرار میکنند و در سالروز فوت بودا مدت پنج روز از خوردن گوشت خودداری میکنند.
هندو
هندوئیسم یکی ازقدیمیترین آیینها و روزهداری جزء لاینفک دینشان است. پیروان این آیین انواع روزهداری را با توجه به آداب و رسوم محلی و عقاید شخصی تجربه میکنند. روزهداری هندوها در جشنهای دینی و روزهای ماه جدید بسیار مرسوم است. زنان متأهل هندی برای رفاه، موفقیت و طول عمر همسرانشان روزه میگیرند که این روزه با رؤیت ماه توسط زنان بعد از غروب افطار میشود.
شیوههای روزهداری نیز روشهای متنوعی را شامل میشود. بهطور مثال اگر فرد بسیار مؤمن باشد، غروب روز پیش از روزهداری از هیچ نوع غذا یا آبی استفاده نمیکند که این امر تا ۴۸ دقیقه پس از طلوع آفتاب روز پس از آن ادامه دارد.
زرتشتیان
سیما آذرمهر از دیگر جوانان مؤسسه گفتوگوی ادیان، از آداب و رسوم دینشان اینطور برایمان میگوید: راستش را بخواهید در دین زرتشت روزه را به آن معنای خاص نداریم، ولی در گاهشماری ما هر روز اسم مشخصی دارد و ما در چهار روز هر ماه (روزهای وهمن، ماه، گوش و رام) روزه میگیریم و از خوردن گوشت خودداری میکنیم. در این روزها که به روزهای نبر معروف هستند، سر هیچ حیوانی بریده نمیشود و خونی ریخته نمیشود، چرا که با قربانی کردن مخالفت داریم.
جشن بهمنگان یا بهمنجنه که روز بهمن از ماه بهمن برگزار میشود نیز از جمله روزهایی است که زرتشتیان آن را روزه میگیرند و گاه برخی روزهشان را تا پایان بهمن ماه ادامه میدهند.
منبع: مرکز مشاوره و روانشناسی ایران-روزه گرفتن در ادیان مختلف
:: برچسبها:
روزه گرفتن در ادیان مختلف ,
روزه گرفتن ,
انواع روزه داری ,
:: بازدید از این مطلب : 757
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0